• Γιατί κουνταλίνι γιόγκα:

  Στηρίζεται κυρίως σε τεχνικές αναπνοής. Mέσω της εξάσκησης, ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη. Aυτό το είδος χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική θεραπεία, σε περιπτώσεις εθισμού.
 • Αποτοξίνωση:

  Το σώμα σας έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώσει το 70% των τοξινών του μέσω της αναπνοής. Όταν εκπνέετε αέρα από το σώμα σας απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που έχει περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονές σας.
 • Απελευθέρωση έντασης:

  Σκεφτείτε πώς το σώμα σας αισθάνεται όταν είστε ανήσυχοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι. Είναι τροχοπέδη. Οι μύες σας είναι σφικτοί και η αναπνοή σας γίνεται ρηχή. Όταν η αναπνοή σας είναι ρηχή δεν παίρνετε την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα σας. Η μακριά και βαθιά αναπνοή αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, που επιτρέπει στο σώμα σας (και το μυαλό) να επεκτείνεται.
 • Μεγαλύτερη διαύγεια:

  Η αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο μειώνει υπερβολικά τα επίπεδα του άγχους. Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Αναπνεύστε αργά, βαθιά και σκόπιμα νοιώστε το σώμα σας.
 • Ανακούφιση από συναισθηματικά προβλήματα:

  Η μακρά βαθιά αναπνοή βοηθά στον καθαρισμό δύσκολων συναισθημάτων ώστε να φύγουν έξω από το σώμα σας. Ενέργεια και συναισθηματικές ουλές του παρελθόντος παγιδεύονται στο σώμα μας.
 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού:

  Το οξυγόνο ταξιδεύει μέσω του αίματος σας, συνδέοντας την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Όταν το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνεται, βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες.
 • Ελεγχος βαρους:

  Αν είστε υπέρβαροι, το επιπλέον οξυγόνο καίει το περιττό λίπος πιο αποτελεσματικά. Αν είστε πολύ αδύνατοι, το επιπλέον οξυγόνο τρέφει ιστούς και αδένες.
 • Αντι-καταθλιπτική δράση:

  Αυξάνονται τα χημικά της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και ανεβαίνει η η διάθεση ενώ δρα αποτελεσματικά και κατά του φυσικού πόνου. Oι δάσκαλοι της γιόγκα θεωρούν δεδομένη την αντικαταθλιπτική της δράση. Ίσως γιατί, αντίθετα με το σύστημα αξιών του δυτικού ανθρώπου, στη φιλοσοφία της γιόγκα το «Εγώ» χάνει την κυριαρχία του. Έτσι δημιουργείται μία νέα, απελευθερωτική προοπτική ζωής.
 • Αναπαραγωγικό σύστημα:

  Συγκεκριμένες ασκήσεις , όπως αυτή της «αγελάδας και της γάτας», δουλεύουν κυρίως προς όφελος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ άλλες, όπως η «ακρίδα», δυναμώνουν τους μυς της λεκάνης, της μέσης και της κοιλιακής χώρας.
 • Σωματικά και ψυχο-νοητικά οφέλη:

  Τα οφέλη για τον άνθρωπο δεν περιορίζονται σε ένα υγιές, ευλύγιστο σώμα. Σε αντίθεση με κάποιο είδος απλής γυμναστικής που ασχολείται μόνο με το σώμα, η γιόγκα επιδρά στο νευρικό σύστημα και έτσι οι ευεργετικές της επιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο σωματικό επίπεδο, αλλά αγγίζουν και το ψυχο-νοητικό. Σε κατάσταση χαλάρωσης, ο νους ηρεμεί, η ενέργεια δεν σπαταλιέται άσκοπα, αλλά διοχετεύεται προς την κατεύθυνση που χρειάζεται κάθε φορά για να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» που προκύπτουν καθημερινά.